شاید شما هم با شنیدن یک قطعه ی موسیقی یا قسمتی از یک آهنگ موهای تنتان سیخ شده باشد یا لرزشی ناگهانی سر تا پایتان را به هم بدوزد! اما این لرزش در اثر افت دمای بدن یا ترسیدن ناگهانی نیست! بلکه بخاطر قدرت زیبایی شناسی مغز است! پدیده ای که دانشمندان به آن ارگاسم پوست یا Frisson میگویند.
Frisson میتواند از شنیدن یک ترانه بیاید،یا دیدن یک نقاشی، یا یک صحنه احساسی فیلم، یا حتی از بیاد آوردن یک خــاطره ی زیبا، و هر چیزی که باعث آزاد شدن دوپامین(هورمون لذت بخش مغز) بشود!
اما Frisson برای همه اتفاق نمیفتد!
موسیقی که ما گوش میدهیم بیانگر بسیاری از فاکتــور های شخصیت ماســت و در عین حال نشان میدهد که بدن ما چطور به آن موسیقی پاسخ میدهد!پژوهش ها نشان داده حـدود ۵۵ درصد افراد هنگام گوش دادن موسیـقی “لرزش پوست یا مورمور شدن” را تجربه میکنند.
اگر شما هم جزء این گروه هستید،بدانید که این لرزش پوستی تنها نشانهی آن نیست! دانشمندان میتوانند نشـانههای آن را در مغز شما هم ردیابی کنند. در پژوهش تازهای محققان دانشگاه هاروارد روی ۱۰ دانشجو که هنگام شنیـدن موسیقی Frisson را تجربه میکنند، و ۱۰ دانشجو که چنین چیزی را حس نمیکنند اسکن مغز انجام دادند. نتیجه این بود که مغزهای با قابلیت دریافت Frisson، برای درک احساسات شدیدتر ساختهشدهاند و اصطلاحا هوش احساسی بالایی دارند.
مت زاکس نویسـندهی اصلی مقاله در مصاحبهای چنین گفتـه است: «ما یـافتیم در افرادی که بصورت مکــرر با شنیدن موسیقی این لرزش احساسی را تجربه میکنند، فیبرهای متصل کنندهی بیشتری بین کورتکس شنوایی و بخش های پردازش احساسات آنها وجود دارد!
زاکس میگویــد چنین مغزهـایی واقـعاً قابلیت درک واکنشهای احساسی شدیدتری به موسیقی دارند و معمولاً هوش احساسی بالاتری را نشان میدهند و در نتیجه در تجربه های احساسی مانند عشق، عمیق تر عمل میکنند.
پژوهشهای دیگر دربارهی این پدیده، نتیــجه گرفتــهاند که چنیـن مغزهـایی تخیل فعالتری دارند، به شکل عمیقتر بر احساس خود تمرکز کرده و طبیـعت و زیبـایی را بخوبی درک میکنند. همیـن ارتباطات اجتماعی-احساسی قوی (علاوه بر فواید فوقالعادهی شنیدن موسیقی بر سلامت روح و جسم) نشان میدهند که دلیلی عمیـق و کامل برای عشق و علاقه ی انسان به شنیدن و ساختن موسیقی وجود دارد!
چه سبکی از موسیقی این هیجان را ایجاد میکند؟
ظاهراً ژانر مهم نیست! بتهوون،بن ایور،انیا،اران کاپلند و …
در پژوهش زاکس همهنوع موسیقی را بررسی کردهاند؛ اما برخی مکانیزمهای موزیکال در قطعات، نتایج قابل اطمینانتری درپی داشتند :
- قطعاتی که حس انتظار ایجاد میکنند. پیوسته اوج میگیرند تا به یک نقطهی انفجار احســــــاس و هیجان برسند!
- قطعاتی که یکنواختی و حس انتظار را جابجا میکنند. مثل تغییر گام ناگهانی یا اضافهشدن صدایی جدید به ملودی!
- هر آهنگی که ارتباطی قوی با خاطرهای احساسی در ذهن ایجاد کند!
در آخر پیشنهاد من اینه روزی ۱ ساعت یا بیشتر برای گوش دادن به موسیقی زمان بذارید و اگه یک روز جا موندید فرداش ۲ ساعتش کنید که جبران شه، چون تاثیرات گوش دادن به موسیـــــقی از مسواکی که هر شب میزنیم، به مراتب بیشتره! 🙂
البته گوش دادن با شنیدن خیلی متفاوته….
خیلی جالب و عالی بود