در ادامه بحث آموزش CCNA در بخش دوم آموزش یعنی CCNA Switch به توضیح در مورد نوع دسترسی و روش اتصال به سویچ سیسکو پرداختیم. اما در ادامه به بحث در مورد محیط کانفیگ تجهیزات سیسکو میپردازیم و خواهیم گفت که در محیط سیسکو چه مدهایی وجود دارد و چگونه میتوانیم کانفیگ کزدن تجهیزات را شروع کنیم.
طریقه پیکربندی Device :
user mode :
بار اولی که به دیوایس (منظور از دیوایس تجهیزات سیسکو مثل سویچ و یا روتر است) وصل میشویم ، وارد مد user میشویم. پس در واقع بار اول را user mode میگویند. در user mode فقط یک سری دسترسی های ضعیف داریم.علامت user mode در دیوایس ها علامت بزرگتر یا < است. پس هرموقع < را دیدیم متوجه میشویم که در user mode هستیم. به طور مثال در عکس زیر سویچ در user mode است.
علامت < که در مقابل Switch گذاشته شده است بیانگر این موضوع است.
در user mode یک سری show های خیلی ضعیف داریم یعنی show هایی که اطلاعات زیادی در مورد دستگاه به ما نمیدهند.
از این mode به mode جلوتر که بخواهیم برویم باید password ست کنیم. چون در user mode دسرستی آن چنانی ندارد که بتوان تخریب انجام داد ، دیوایس به صورت دیفالت پسورد ندارد و باید برایش پسورد ست کنید. به این پسورد Enable Password میگوییم ، چرا ؟ چون پسورد جایی پرسیده میشود که درگاه ورودی به Enable Mode است و برای اینکه بخواهیم به این مد برویم ، کامند Enable را میزنیم. پس به مد بعدی Enable Mode یا Privilege Mode میگوییم.
Enable Mode :
در user mode با زدن کامند enable وارد مد enable میشویم. enable mode ، مد اصلی show و debug ما است. یعنی هر آنچه که از دیوایس بخواهیم ببینیم در این مد میبینیم. در این مد تخریب وجود دارد. در این مد پسورد ست میشود.در عکس زیر نمایی از enable mode را میبینیم.
علامت این مد # است. یعنی اگر در کنار Switch علامت # را دیدیم متوجه میشویم که در enable mode هستیم. در این مد با کامند configure Terminal وارد مد بعدی میشویم.
Global Configuration Mode :
هر کانفیگی که لازم باشد بزنیم و آن کانفیگ برای همه دیوایس اعمال بشود ، در این مد میزنیم. کانفیگی که برای همه دیوایس استفاده میشود مثل : host name که اسم سویچ را عوض میکند. اسم دیوایس که برای یک قسمت خاص نیست و مربوط به همه دیوایس است. همانطور که گفتیم با زدن کامند configure terminal وارد این مد میشویم. مانند عکس زیر:
علامت این مد #(config) است. یعنی اگر در کنار Switch علامت #(config) را دیدیم متوجه میشویم که در configuration mode هستیم.به طور مثال در فیلم زیر وارد این مد میشویم و اسم سویچ را تغییر میدهیم.
در این مد enable password را هم میشود تغییر داد و ست کرد. enable password که در قسمت بالا توضیح داده شد درگاه ورودی به تنظیمات دیوایس است و مربوط به همه دیوایس میشود.
نکته : گفتیم برای اینکه به مد جلوتر برویم ، برای مثال برای ورود به enable mode باید enable را بزنیم و برای ورود به global configuration mode باید کلمه configure terminal را بزنیم اما برای برگشت به مد قبل از کلمه exit استفاده میکنیم و برای رفتن به قبل از enable mode از کلمه disable استفاده میکنیم. در فیلم زیر این توضیحات همراه با ست کردن enable password آورده شده است.
نکته : enable password را به دو صورت میتوان ست کرد : یکی با کامند enable password 1234 و یکی با کامند enable secret 1234 . در حقیقت enable password امنیت پایین تری نسبت به enable secret دارد زیرا وقتی show running-config را میزنیم ، اگر از enable password استفاده کرده باشیم در show پسورد ۱۲۳۴ را به ما نشان میدهد ولی اگر از enable secret استفاده کرده باشیم در show پسورد ۱۲۳۴ را به ما نشان نمیدهد بلکه به اصطلاح پسورد را Hash میکند و به ما ۱۲۳۴ را نشان نمیدهد. در فیلم زیر این نکته نشان داده میشود:
نکته : اگر روی دیوایس هم enable password داشته باشیم و هم enable secret ، از ما enable secret را قبول خواهد کرد و پسورد enable secret را میزنیم تا وارد مد enable شویم. پس secret نسبت به password ارجعیت دارد.
Interface Mode :
واضح است که هر کدام از اینترفیس ها مد خاص خود را دارند. مثلا interface fast ethernet 0/1 . علامت این مد نیز #(switch(config-if است که در عکس زیر نشان داده میشود.
نکته : interface fastethernet 0/1 که در عکس بالا نیز نشان داده شده است ، شماره ۰/۱ به این معنی است که این اینترفیس در slot 0 و port 1 قرار دارد.
Line Mode :
ما دو عدد Line داریم ، یک Line vty است که برای telnet و SSH است و دو Line console است که برای دسترسی از طریق کنسول است. در عکس زیر این دو Line را نشان داده ایم:
نکته : درگاه ورودی به همه مد ها به غیر از enable ، مد global configuration است.
CLI Help Features :
برای تایپ کردن در محیط دیوایس ها و یا به اصطلاح کامند زدن ، یک سری ویژگی ها است که سرعت عمل و طریقه استفاده را بهبود میبخشد که در زیر آمده است:
فلش به سمت بالا : اگر حین کامند زدن فلش بالا را بزنید ، به دستور قبلی که تایپ کرده بودید میروید.
فلش به سمت پایین : اگر حین کامند زدن فلش پایین را بزنید ، به دستور بعدی که تایپ کرده اید میروید.
فلش به سمت چپ : curser را به سمت چپ میبرد.
فلش به سمت راست : curser را به سمت راست میبرد.
curser : ctrl + A را به ابتدای دستور میبرد.
curser : ctrl + E را به انتهای دستور میبرد.
refresh : ctrl + R کردن خط.
<tab> : دستور را نصفه تایپ کنید کامل میکند.
? : اگر در هر محیط ؟ را بزنیم لیست دستورات آن محیط را به ما میدهد.
? command : لیست دستوراتی را به ما میدهد که اولش command است.
پاک کردن یک کاراکتر : Backspace
در ادامه و در بخش بعد به توضیح در مورد دستورات از جمله show و debug و تفاوت آن ها خواهیم پرداخت.
قسمت قبل قسمت بعد فهرست آموزش CCNA
خیلی ممنون از زحماتتون عاشقتونم.