آموزش ها مهندسی شیمی علم و دانش مهندسی شیمی

آموزش نرم افزار OLGA-گام دوم/خصوصیات سیال/بخش اول/ استفاده از PVTSIM

محمدرضا فرزان
نوشته شده توسط محمدرضا فرزان

براي هر شبيه سازي بوسيله اُلگا لازم است يك فايل خصوصيات سيال ايجاد گردد كه شامل اطلاعاتي درباره مقدار و خصوصيات گاز و نفت (و درصورت كاربرد آب) براي يك محدوده مشخص فشار و دما مي باشد. در این مورد باید از نرم افزار PVTSIM براي ساخت اينچنين فايلهايي  کمک بگیریم. این نرم افزار پرکاربرد در بسیاری از موارد به ما کمک می کند که رفتارات سیالات به خصوص سیالات نفتی را پیش بینی کنیم. در مواردی که فرصت کم است این نرم افزار می تواند در ایجاد دید جهت تشکیل هیدرات و یا آسفالتین و … مورد استفاده قرار گیرد.

در ادامه ی گام اول که در سه بخش آموزش نرم افزار OLGA-گام اول/جریان دوفازی SLUG -بخش اول/اندازه گیری هاي اولیه خطوط لوله و آموزش نرم افزار OLGA-گام اول/جریان دوفازی SLUG -بخش دوم/حرکت حلزونی زمینی و آموزش نرم افزار OLGA-گام اول/جریان دوفازی SLUG -بخش سوم/Ramp Up و ردیابی Slug توضیح داده شد، در گام دوم به استفاده از این نرم افزار در شبیه سازی خصوصیات سیال می پردازیم.

PVTSIM را باز كنيد

بعد از كليك بر روي  File يك New Database درست كنيد و اين بانك داده را در دايركتوري PVTSIM بصورت زير ذخيره كنيد:

۹ FA Exercises OLGA 5

۹ PVTsim

به عنوان جايگزين، مي توانيد يك بانك اطلاعاتي جديد با كليك بر روي دكمه {New Database} در پنجره File Management بسازيد.( اين پنجره مي تواند از Window و سپس Fluid Management نيز باز شود.

سپس براي وارد كردن يك سيال جديد به بانك اطلاعات، گزينه Fluid و بعد از آن Enter New Fluid را انتخاب كنيد( يا بر روي دكمه داخل پنجره ي Fluid Management كليك كنيد). بدين ترتيب پنجره زير باز مي شود:

 فايل مشخصات سيال گاز مايع

حالا بايد براي يك گاز مايع، يك فايل مشخصات سيال اُلگا بسازيد. اين فايل بعدا در اين درس استفاده خواهد شد.

برچسب متن سيال را با اطلاعات زير و مشابه پنجره بالا پر كنيد:

  • Well = Condensate
  • Fluid = Condensate
  • Sample = Condensate00
  • Text = Gas Condensate

تركيب سيال “Condensate 00” در جدول ذيل داده شده است:

نام عنصرمول %وزن ملوكولي
[kg/kmol]
چگالي

[g/cm³]
نيتروژن۰٫۱  
دي اكسيد كربن۱٫۶۴  
متان۸۷٫۳۹  
اتان۵٫۷۵  
پروپان۲٫۳۰  
I- بوتان۰٫۴۸  
N- بوتان۰٫۸۵  
I- پنتان۰٫۲۶  
N- پنتان۰٫۳۰  
هگزان۰٫۲۸  
C7۰٫۶۵۱۰۰٫۲۱۰٫۶۹۰
C8۱٫۱e-4۲۱۰٫۰۰۰٫۷۵۰
C9+۱٫۵e-4۳۰۰٫۰۰۰٫۸۰۰

 

عنصر “C9” يك عنصر اضافه شده است (اگر سيال عنصر اضافه شده داشته باشد، آخرين عنصر به عنوان عنصر اضافه شده در نظر گرفته مي شود). هيچ داده آزمايشگاهي ديگري داده نشده است.

گزينه Save CHAR Fluid را چك كرده و سپس بر روي OK در پنجره سيال كليك كنيد. حالا سيال مشخص شده است( براي مثال سنگين ترين عنصر به تعداد جديدي شبه عنصر شكسته و تقسيم شده است). سيال مشخص شده آخرين سيال در بانك اطلاعاتي خواهد بود و براي يادآوري تمرين استفاده خواهد شد.

با استفاده از گزينه Phase Envelope در پنجره شبيه سازي ها يك پاكت فازي بسازيد يا با كليك بر روي آيكون آن در toolbar اين كار را انجام دهيد.

بر روي گاز مايع يك PT flash در دماي ۱۵ درجه سانتيگراد و ۱ بار فشار با استفاده از گزينه Flash در پنجره Simulations يا با كليك بر روي آيكون () در toolbar اجرا نماييد.نتايج زير در پنجره ظاهر خواهند شد. توجه فرمايييد كه دكمه Save Phase وجود دارد كه به شما اين اجازه را مي دهد كه تركيبات  فازهاي گاز و مايع بصورت جداگانه در بانك اطلاعاتي ذخيره شوند. اين كار براي بازسازي خوب جريان جهت دستيابي به يك GOR مشخص بسيار كاربردي خواهد بود.

با استفاده از دكمه  OLGA 2000 در پنجره Interfaces يك فايل مشخصات سيال اُلگا به نام {condensate00.tab} بسازيد يا با كليك بر روي آيكون OLGA 2000  در toolbar اينكار را انجام دهيد.( پنجره Interfaces هم از مسير <Windows> <Interfaces> و هم از پنجره Simulations مي تواند باز شود.

پنجره ذيل پديدار خواهد شد:

جدول محدوده هاي اُلگا بايد به شرح زير باشند:

  • محدوده فشار =        ۱ to 120 bara
  • محدوده دما =          -۲۰ to 100°C
  • تعداد نقاط فشار =     ۵۰
  • تعداد نقاط دما =        ۵۰

توجه كنيد كه با وارد كردن جزئيات ساير سيالها در Fluid2 و Fluid3 و سايرTab ها مي توانيد يك فايل {*.tab} شامل يك تعداد مختلفي سيال بسازيد.

از GasCond براي Fluid Label استفاده كنيد. براي ساير ورودي ها حالت پيش فرض را انتخاب و بر روي OK كليك كنيد.

صبر كنيد تا پنجره زير پديدار شود سپس پنجره را ببنديد و بر روي Cancel كليك كنيد:

[تعداد رای:0]

درباره نویسنده

محمدرضا فرزان

محمدرضا فرزان

کارشناسی مهندسی نفت-بهره برداری
کارشناسی ارشد مهندسی شیمی-ترمودینامیک

درج دیدگاه