در ادامه مباحث آموزش CCNA به بحث CCNA Switching پرداختیم و در این بخش توضیحاتی در مورد دیوایس های سیسکو دادیم. در این جا به توضیح بیشتری در مورد دیوایس های سیسکو خواهیم پرداخت و مطالب پایه ای را خواهیم گفت که تا آخر دوره به درد میخورد و از آن استفاده میشود.
در این مطلب به ادامه مبحث Device Configuration میپردازیم و توضیحاتی در مورد مباحث show و debug و اجزای سخت افزاری دیوایس از جمله RAM و ROM و … خواهیم پرداخت.
توضیح دو دستور Show و Debug :
دستور show :
دستور show در مد enable جهت مانیتورینگ context پیکربندی به کار گرفته میشود. show یک دستور زنده و live نیست بلکه show یک دستور مرده است.مثلا وقتی show running-config میزنیم همون لحظه یک عکس از running-config گرفته میشود و نمایش داده میشود و در واقع اگر بعد از گرفتن show running-config ما تغییری در running-config به وجود بیاریم در show ای که قبلا گرفتیم دیگه نشان داده نمیشود. بهترین دستور show ، دستور show running-config است که کل پیکر بندی زا نشان میدهد.
دستور debug :
دستور debug یک دستور زنده و live است.در واقع این دستور را اگر روی دیوایس برنیم ، اتفاق زنده دیوایس را هموت لحظه به ما نشان میدهد. مثلا اگر پورتی از سویچ خاموش شده باشد، همون موقع به ما نشان خواهد داد. debug یک ذستور Trouble Shooting در سطح پایین است که نشان میدهد در back ground سیستم چه اتفاقاتی در حال رخ داد است. وقتی context ای را پیکر بندی میکنیم ، اگر مشکلی در دیوایس پیش آمد و نتوانستید به دستور show آن مشکل را بر طرف کنید، دستور debug اطلاعات بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد.
نکته : مشاهده خروجی دستور debug در محیط ( Vty ( Telnet امکان پذیر نیست تا وقتی که دستور Terminal Monitor را در محیط enable اجرا کنید.
با اجرای دستور No debug all تمام debug های فعال شده ، غیر فعال میگردد.
اجزای سخت افزاری Device :
۱) ROM
۲) RAM
۳) Flash
۴) NVRAM
۵) Interfaces
ROM :
شامل سیستم عامل کوچکی به نام (RXBoot (Boot Strap Code است.وقتی دیوایسی را روشن میکنید ابتدا این سیستم عامل لود شده و از این طریق سیستم عامل اصلی صدا زده میشود.
نکته : اسم دیوایس های سیسکو IOS است.
RAM :
Working Directory شماست. تمام عملیات جاری در RAM قرار میگیرد.ذقت کنید که پیکربندی های موجود در RAM عمل میکنند.یعنی در صورت پیکربندی نیازی به Save کردن ندارید تا context مورد نظر فعال گردد. با رفتن برق حافظه RAM خالی میشود. برای دیدن مجتویات RAM از دستور show running-config استفاده میکنیم. در واقع running-config داخل RAM است. Running-config در واقع config ای است که دیوایس شما با این کانفیگ کار میکند.
Flash :
محل ذخیره سازی سیستم عامل است.به نوعی شامل خود سیستم عامل که (IOS (Internet work Operating System نام دارد میباشد و تقریبا همه config هایی که روی دیوایس انجام میدهد ، به IOS مربوط است.با دسیور show flash میتوانید محتویات flash ، IOS را ببینید.
NVRAM :
non-volatile RAM یک RAM پرسرعت و پاک نشدنی است.محل ذخیره سازی فابل running-config در NVRAM است.
برای مشاهده محتویات NVRAM از دستور show startup-config استفاده میکنیم.
با رفتن برق اطلاعات NVRAM پاک نمیشود.
در واقع دیوایس لود میشود و سیستم عامل را صدا میزند تا بالا بیاد و همین موقع NVRAM کپی میشود داخل RAM و دیوایس با RAM کار میکند.
برای ذخیره کردن میتوانید از دستور write memory و یا از دستور copy running-config startup-config استفاده کنید.( Save از روی RAM بر روی NVRAM )
Interface :
مهمترین مولفه یک دستگاه Interface های آن است.برای پیکربندی اینترفیس باید ابتدا وارد context اینترفیس شویم. برای ورود به context اینترفیس ابتدا باید نام و شماره اینترفیس را وارد کنیم . مثلا:
(Config)# Interface Fastethernet 1/2
(Config)# Interface Serial 1/2
نحوه شماره گذاری اینترفیس ها:
نکته : slot 0 از پیش جایگذاری شده و همه اینترفیس ها به صورت پیش فرض روی این slot قرار دارند.
مدیریت فایل (IOS & Config File ) در Device :
پاک کردن فایل داخل startup-config :
برای خام کردن فابل مد نظر در مد enable کامند های زیر را میزنیم:
#erase startup-config
#delete flash اسم فابل مورد نظر
#write memory
که ذر مثال زیر بر روی سویچ کامند ها را زده ایم:
خام کردن سویج :
برای خام کردن سویچ باید تمام محتویات NVRAM پاک شود تا سویچ مثل روز اول شود.
کامند ها:
#erase startup-config
#delete flash:vlan.dat
#reload
بعد از زدن این کامندها سوال میکند که آیا تنظیمات save شود؟ که باید NO را بزنیم.
مثال:
خام کردن روتر :
#erase startup-config
#reload
بعد از زدن این کامندها سوال میکند که آیا تنظیمات save شود؟ که باید NO را بزنیم.
مثال:
انتقال فایل بین کامپیوتر و Device :
برای انتقال فایل بین کامپوتر و دیوایس از پروتکل TFTP استفاده میشود. از نرم افزار solar winds جهت استفاده از یک کامپیوتر به عنوان TFTP Server استفاده میشود.