آموزش ها مهندسی شیمی علم و دانش مهندسی شیمی

آموزش نرم افزار OLGA-گام پنجم/شبيه سازی خط لوله میعان گاز

محمدرضا فرزان
نوشته شده توسط محمدرضا فرزان

در این تمرین عبور یک خط لوله میعان گاز باید از مسیر زمینی پر از تپه باید شبیه سازی شود. فایل مشخصات سیال مورد استفاده {condensate00.tab} است که در تمرین PVTSIM ساخته شده بود.

یک کیس اولیه به نام {Initial.opi} قبلا آماده شده است که در دایرکتوری میعان گاز می تواند پیدا شود.

تکلیف شما گرفتن فایل و اجرای آن و سپس اصلاح پروفایل خط لوله برای منعکس کردن ابعاد اعلام شده توسط مهندس خط لوله  بعنوان یک جدول بندی دارای مختصات x-y در فایل می باشد.

فشار خروجی خط لوله ۱۰۱۵ psi می باشد. دمای ورودی مایع ۱۲۰°F است. ضخامت لوله ها ۰٫۵ inches و خط لوله در زیر خاک مدفون شده و دمای محیط  ۳°C است. فرآیند دفن در خاک با افزودن ۱ فوت لایه خاک به دیواره مدل شده است.

اصلاح ابعادی(هندسی)

این تمرین شما را با مراحل لازم برای وارد کردن یک پروفایل خط لوله جدید در مدل شبیه سازی آشنا می کند.

از روی کیس اصلی {Initial}  یکی بسازید و آنرا با نام {Simplified.opi} ذخیره کنید. فایل سازه را در پنجره Model View گسترده کنید.

برای دسترسی به ویرایش گر ابعادی Geometry Editor بر روی GEOMETRY : INITIAL کلیک کنید.

یکی از tab ها را با کلیک چپ به پایین بکشید تا پنجره ورورد داده و نمودار پروفایل مسیر جریان با ساخت یک گروه tab های افقی در یک گروه با هم و در کنار هم دیده شوند.(در شکل زیر دیده می شود)

قطر (۱۹ اینچ) و زبری (۰٫۰۰۱۸ اینچ) را در اولین ردیف (همانطور که در بالا نشان داده شده) وارد کنید. این مقادیر وقتی ابعاد جدید وارد شدند به عنوان مقادیر پیش فرض محسوب خواهند شد.

ابتدا <File> <Import…> را و سپس فایل {Geo.xy} را انتخاب کنید(توجه کنید که می تواند آنرا از اکسل کپی و paste کنید).

این ابعاد جدید را به عنوان {SIMPLIFIED.geo} ذخیره کنید. حالا لازم است سازه دیواره را برای هر لوله مشخص کنید. اینکار می تواند با استفاده از یک پنجره استاندلرد و عمل کپی و paste انجام شود.

قدم بعدی چک کردن زاویه پخش با انتخاب <Tools> <Check Angle Distribution> می باشد. پنجره زاویه پخش Angle Distribution زیر ظاهر می شود.

رنگ ستونها و درصد مقادیر در پنجره خروجی نشان دهنده اختلاف بین زاویه میانگین نمودار pie است که در یک گروه زاویه و مقدار میانگین آن قرار دارند. سبز ( و درصد انحراف جزئی) نشان دهنده تطبیق خوب و قرمز ( و درصد انحراف زیاد) نشان دهنده تطابق ضعیف است. گروه های زاویه ای می توانند برای تطابق بیشتر اصلاح شوند.

با انتخاب <Tools> <Angle Groups> پنجره زیر نمایان می شود. گروه های زاویه ای اضافه ممکن است با کلیک کردن بر روی ADD اضافه شوند و ورود زاویه ی گروه زاویه جدید نیز به همین ترتیب امکان پذیر است. گروه های زاویه بصورت خودکار تنظیم مجدد می شوند.

گروه های زاویه را برای بدست آمدن گروه بندی زیر اصلاح کنید. با کیک بر روی OK نتایج زیر حاصل می شوند که نشان دهنده تطابق بهتر بین گروه های زاویه و پروفایل واقعی می باشد.

پروفایل بعدا با استفاده از فیلتر ساده خواهد شد. این کار با انتخاب<Tools> <Filter…> از منوی اصلی امکان پذیر است. Tab پخش زاویه Angle Distribution را انتخاب کنید.

لغزنده ی X End position را به راست حرکت دهید تا بتوانید تمام خط لوله را انتخاب کنید و Pipe Length for Generated Pipes را بر روی مقدار ۲۰۰۰ تنظیم کنید.

ابعاد جدید را با نام  {FILTERED.geo}  ذخیره کنید. حال نتایج را با انتخاب گرافهای مرتبط در پنجره Geometry Editor با یکدیگر مقایسه کنید.

ابعاد فیلتر شده حالا به عنوان پروفایل خط لوله جدید استفاده خواهند شد. قطر خط لوله(۱۹ اینچ)، طبری آن(۰٫۰۰۱۸ اینچ) و تعریف دیواره (WALL-1) را در قالب جدول وارد کنید.(واحدها ممکن است با کلیک راست بر روی تیتر ستون تغییر کنند). توجه فرمایید که سلولها می توانند با استفاده از پروتوکل استاندارد ویندوز، copy و paste شوند.

حال ما طول هر مقطع لوله را تعریف می کنیم. از منو <Tools> <Discretize>  را انتخاب کنبد.پنجره Discretize selected profile ظاهر خواهد شد. حداقل مقدار مقطع به ازای هر لوله Min number of sections per pipe را ۲ متر و ماکزیمم طول مقطع Max length of sections را ۱۰۰۰متر در نظر بگیرید.

ابعاد را بصورت {SIMPLIFIED.geo} ذخیره کنید و <File> <Exit> را انتخاب کنید. ابعاد خط لوله حالا باید بروز رسانی شود.

فایل PIPE : PIPE-1 را به  INLET تغییر نام دهید و آخرین لوله را به OUTLET تغییر نام دهید.کیس حالا باید آماده شبیه سازی باشد.

[تعداد رای:1]

درباره نویسنده

محمدرضا فرزان

محمدرضا فرزان

کارشناسی مهندسی نفت-بهره برداری
کارشناسی ارشد مهندسی شیمی-ترمودینامیک

درج دیدگاه